Кредити и дългове – предимства и недостатъци

2
добър и лош дълг

Може би сте чували, че задлъжняването е лошо и да имаш дълг е проблем. Въпреки това, дългът не е толкова черно-бяло понятие. Има много причини, поради които задлъжняването може да бъде полезно. Ето защо е важно да се прави разлика между добър и лош дълг. Ако го направите, ще знаете кога има смисъл да използвате дълга в своя полза и кога трябва да избягвате добавянето на дълг към финансовата си табела.

Как да разберете дали дългът, който предстои да изтеглите, е добър или лош?

Добър дълг

В някои случаи дългът може да бъде ценен инструмент за напредване в живота. Може да се използва за плащане на скъпи разходи, като нова кола или къща. Например, повечето хора не могат да си позволят да платят 300 000 евро в брой за нов апартамент, но като теглят ипотека, могат да сложат малък процент като първоначална вноска и да използват дълг за финансиране на останалата част от покупката.

Не се страхувайте да подпишете тези ипотечни документи, ако смятате, че те ще помогнат за изграждането на бъдещото ви богатство.

Най-често срещаните форми на добър дълг включват:

  • Ипотеки;
  • Студентски заеми;
  • Заеми за малък бизнес.

Какво е общото между всички тези форми на дълг?

Те могат да помогнат за изграждането на бъдещото ви богатство.

Ипотека за обезпечаване на имот може да добави богатство чрез увеличаването на цените на жилищата в бъдеще.

Студентските заеми биха могли да помогнат за осигуряването на по-високо платена работа.

А заемът за малък бизнес може да ви помогне да развиете собствения си малък бизнес и да осигурите повече печалби в бъдеще.

Както можете да видите, добрият дълг не е само за получаване на финансиране, което да похарчите днес; става дума за харчене на тези пари по начин, който би могъл да генерира още повече богатство в бъдеще.

Ниски лихви и добър дълг

Когато лихвените проценти са ниски, има повече причини да теглите кредит, т.е. да задлъжнеете.

Представете си, че искате да си купите нова кола. Също така си представете, че лихвеният процент по заем за автомобил е само 3%. Дори и да разполагате с пари, за да покриете разходите за новата си кола, може да има смисъл да вземете заем за кола, за да финансирате новата покупка. Това е така, защото лихвеният процент, който плащате, е толкова нисък, че вашите инвестиции могат да възвърнат повече от 3% лихва по заема.

С други думи, можете да използвате парите, които иначе бихте похарчили за колата, и да ги инвестирате с по-висока възвръщаемост. Ако можете да върнете повече от 3% от вашата инвестиция, тогава с течение на времето ще сте се възползвали от погасяването на този дълг, вместо да плащате за колата в брой предварително.

Лош дълг

За съжаление в днешния свят много хора са твърде запознати с лошите дългове. Лошият дълг е този вид дълг, който ви вкарва в спирала от задължения, без да повишава богатството ви. Не сте в състояние да изплатите задълженията си, а лихвените ви плащания продължават да нарастват. Лошият дълг само ще ви създаде проблеми и никога не е толкова привлекателен, колкото ви е изглеждало при подписването на документите за него.

Най-често срещаните форми на лош дълг включват дълг по кредитна карта и лични заеми с висока лихва.харчете кредитната карта разумно

Помислете два пъти, преди да направите следващата си покупка с кредитна карта. Може да ви тежи по-късно.

Например, можете да използвате дълга по кредитна карта, за да платите почти всичко, което пожелаете. Но това е форма на лош дълг, използван за извършване на покупки, които не могат да бъдат върнати или когато дългът се използва за финансиране на покупка, която се обезценява. Така че можете да използвате дълг, за да финансирате покупката на този телевизор или игрална конзола за 1000лв, за която сте мечтали, но тъй като тя ще загуби стойност с течение на времето, в крайна сметка може да пострадате финансово в дългосрочен план.

Как да избегнем лоши дългове:

  • Теглете само кредити, за които сте сигурни, че можете да изплатите навреме;
  • Помислете за целта на дълга си, преди да го поемете;
  • Запитайте се колко важен е този кредит за живота ви и как ще го промени;
  • Използвайте дълга само като средство за изграждане на богатство.

И все пак

Дългът не е добър или лош сам по себе си – винаги става въпрос за това как го използвате. Дори предполагаемо лош дълг, като кредитните карти, може да бъде полезен, стига да можете да върнете изразходваната сума навреме без лихви и просрочие.

Ето защо няма един правилен отговор дали трябва да поемете дълг или не. Зависи от текущото ви финансово състояние, как ще използвате дълга, лихвения процент и други фактори.

По материали от Bogat.net