Лаптопи – нови или втора употреба

5
нов лаптоп или втора ръка

Техниката през последните години се развива с невероятни темпове, и компютър, който онзи ден е бил последен писък на модата вече е остарял. Затова все повече хора обмислят въпорса, дали да си вземат чисто нов лаптоп или да заложат на нещо втора употреба. За да се стигне до отговора на този въпрос е нужно да се разгледат няколко основни фактора, които споделят колегите от Modsbg.com.

В какво се изразява разликата нов-втора употреба?

Цена – няма да ви лъжем, цената е най-важният фактор при избор на лаптоп – нов или втора употреба. Всичко ново, бързо и дизайнерски добре изпипано е скъпо. Няма как да получите чисто нов лаптоп, който едновременно да е евтин и мощен.

Ако имате парите не се колебайте и заложете на нов лаптоп. Да, той ще е по-скъп, но има много други фактори, които накланят везните. Ако все пак желаете нещо конкретно, но нямате парите за него, заложете на втора ръка лаптоп, още известни като секънд хенд лаптопи.

Външен вид – тук определено везните са наклонени в полза на новите продукти. Това е така, защото при тези втора ръка почти винаги ще има дразнещо. Може да е драскотина или просто петно. Често лаптопите втора ръка са на много ниска цена, защото имат лоша поддръжка. Ако всичко това не ви пречи, закупете втора употреба.

Сигурност – на следващо място, но не и по-важност е сигурността. При закупуването на чисто нов лаптоп вие отивате в оторизиран магазин или голяма верига, където получавате гаранционна карта за продукта. Дори да го изпуснете на ламинирания паркет в дома, то после ще имате възможност за безплатна поправка. При лаптопите втора ръка гаранцията също ви защитава но тя е малко по-кратка – в повечето случаи е 6 месеца. Вие може да закупите такъв с оставаща гаранция, но не е същото, а и данните не са на ваше име.

Ако пък го закупите от случаен човек в някой сайт като ОЛХ, то няма как да сте сигурни, че всичко с лаптопа е наред след като не познавате този, който ви го продава. Много често продавача прикрива проблеми, които по-късно излизат наяве.

Съотношение параметри/цена. Тук везните определено се накланят към лаптопите втора употреба. Това е така понеже при една и съща цена /да кажем 600 лв/ ако закупите нов лаптоп, параметрите и качеството му ще отговарят на така наречения нисък /потребителски/ клас. Материалите за изработка на шасито, хардуерните компоненти и сглобката са най-базово качество. Ако закупите нов лаптоп за 600 лв, той най-вероятно ще бъде чистокръвен китаец на Acer или друг нисък клас продукт.

Същевременно за същите пари може да закупите втора употреба лаптоп от бизнес клас с наистина внушителни параметри, високо качество на изработка и материали и супер сглобка. Към тази серия принадлежат легендарни лаптопи от сериите ThinkPad на марката Lenovo и EliteBook на всеизвестните HP. Вградените технологии също са последен писък на техниката само отпреди 2-3 години. Вие преценявате и правите своя избор на лаптоп.

Ново или втора употреба, изборът е ваш, но преди да го направите преценете внимателно ползите и минусите от съответния избор.