Най-подходящото време за снимане на пейзажи

залез пейзаж снимане

Има няколко събития в живота на всеки човек, за които не трябва да закъснява: сватба, раждане, автобуса :), и др. За пейзажните фотографи обаче има два основни момента, които са от особено значение за да гарантират успеха на снимките: изгрев и залез.

Ако тези моменти бъдат пропуснати, възможността да се създадат изображения с наситени меки тонове клони към нула. Ненапразно периодите преди изгрев и след залез слънце на английски се наричат „Golden hour“, или в превод „Златен час“.

Малко преди преди изгрев

Преди изгрев слънце светлината на източния хоризонт ще бъде изпълнена с жълтеникаво сияние, а западния хоризонт би трябвало да е изпълнен с пастелни цветове от розовата гама. изгрев пейзаж как се снима

Фронтално фотографираните обекти по време на самия изгрев ще имат много топли тонове, но тъй като са фронтално осветени, няма да имат характерна текстура (ще липсват сенки) – затова снимайте обектите отстрани, така ще получите меките, топли цветове, но ще имате и сенки които ще подчертаят обектите.

С вдигането на слънцето топлите тонове ще изчезнат до около 20-30 минути. Този период е по-продължителен през есента и зимата, защото слънцето е по-ниско спрямо хоризонта и изгрява/залязва по-продължително.

Източен хоризонт преди изгрев

След като топлите цветове на изгрева изчезнат и се появяват цветовете на деня – синьо, като неговата тоналност и наситеност зависят от метеорологичните условия и чистотата на атмосферата.

Пладне е частта от деня когато цветовете са най-студени. Светлината става плоска и контраста се увеличава, т.е сенките става твърде тъмни, а светлите зони прекалено светли. Тези условия не са подходящи за пейзажната фотография като цяло, освен ако не искате да използвате увеличения контраст с конкретна цел в снимките си.

Малко преди залез

Около два часа преди залез слънце светлината започва да се променя като отново започва да придобива по-топли тонове, а ъгълът под който пада е все по-нисък и обектите по земята започват да пускат сенки. С падането на Слънцето небето променя цвета си, а след залеза небето на запад става оцветено по-наситено оранжево, а на изток то може да се оцвети в по-розови отенъци.

Цветовете на залез са по-оранжеви (топли) отколкото на изгрева – розови (по-студени). Това се дължи на физическите качества на атмосферата. По време на изгрева атмосферата е по-спокойна и хладна. Залезът пък е по-драматичен и атмосферата по-бурна и наситена с прахови частици.

Западен хоризонт и залез

Сега вече знаете защо светлината на изгревите и залезите са толкова важни за пейзажистите и снимането на открито като цяло. Ранното ставане и късното лягане ни се отблагодаряват с красиви картини, които запечатваме с помощта на фотоапаратите си.

Още идеи за снимане на изгрев и залез вижте на Bestcam.bg.