Най-популярните и предпочитани видове плугове MASS

Благодарение на непрестанно развиващите се технологии днес се наблюдава завиден прогрес в селското стопанство. Днес земеделците са привилигировани, тъй като имат възможността бързо и качествено да обработват своите земи с помощта на различни видове плугове. Съвременните плугове са до толкова модернизирани, че вече не е нужно да бъдат теглени от коне и волове, а вместо това се използват модерни трактори, с които целия процес е в пъти по-бърз и приятен. Различните модели са съставени от различен брой тела, с които може да се обхване различна по големина площ земя.
Основната функция на плуговете е да обработят почвата, подготвяйки я за засяване и правейки я по-рохвака и аерирана, с което се повишава възможността за задържана на водата по-дълго време в почвата.

Видове плугове

Както вече казахме съществуват няколко различни видове плугове, които намират различно приложение според вида на почвата и дейността, която трябва да се осъществи с тях.

В тази статия ще ви запознаем с някои от най-популярните и предпочитани от земеделците модели плугове MASS.

Обръщателни плугове

Те са проектирани да работят с всички видове почва като я разчупват, разрохкват и преобръщат. Тези плугове са изработени от специална износоустоичива стомана и изключително здрави лопатки снабдени с остри ножове, които прорязват почвата. Това ги прави изключително силни и надежни. Обръщателни плугове са лесни за монтаж към трактора, с възможност за регулиране на теглича.

Олекотени плугове

Тези плугове също са направени от специална здрава стопамана, която издържа на износване. Ножовете им са изключително острие, което спомага са по-лесното прорязване на всякакъв вид почви. Те безпроблемно орат, преобръщат и разрохкват почвата. С тях лесно и бързо се оформят бразди, в които след това се засяват семена и култури.

Дискови брани

За разлика от горните два вида плугове, дисковите брани не преобръщат почвата, а вместо това тяхната основна функция е насочена към разбирането на големите буци пръст, получили се в следствие на орането с плуга. Много земеделци процедират по следния начин – първо закачат плуга към трактора, а след него се монтира и дисковата брана. По този начин се извършват два процеса хем оране, хем брануване. Дисковите брани са изключително полезни при обработка на сухи почви. Предлагат се различни модели с различен брой дискове.

Култиватори

Те също са вид плуг, който обаче се използва за разрохване на почвата и е за дълбока оран. Култиваторите са изработени от стоманени резци, които безпроблемно навлизат в почвата като я култивират. По този начин се оформят легла, в които да се поставят семената, а освен това почвате се аерира и се повишава нейната плодовитост.

Сега, знаейки тази информация всеки бъдещ земеделец бързо би се ориентирал от какви точно видове плугове би имал нужда, за да обработва своята земя.