Огледало за входна врата – предимства и недостатъци

входна врата със стъкло

При избора на входна врата към апартамента първо трябва да се вземат предвид надеждността, безопасността и естетиката на даден модел. Предлагат се множество модели входни врати, изработени от различни материали, нови и интересни дизайни, цветове, разнообразието от стиловете, от които да избираме също се е увеличило значително. Напоследък вратите с огледала станаха много популярни. Идеята за инсталиране на огледален плат вътре в конструкцията на вратата не е нова, но засега има дискусии за практичността на този продукт. В тази статия разглеждаме основните предимства, недостатъци и характеристики на изработката на външни врати с огледала. Всичко това ще ви помогне да направите окончателното заключение – дали инвестицията си заслужава или не.

Предимства и недостатъци

Според дизайнерите, входната врата е основния елемент на интериора, чийто външен вид определя дизайна на коридора и общото възприятие на апартамента или къщата. Сега на пазара има голям брой конструкции на врати с огледала, такива модели са много взискателни в Русия и страните от Европа.

Крилата на вратите се характеризират с интересен дизайн, форма и цветове. Такива модели обаче изпълняват не само декоративна функция.

Както при всеки дизайн и при използването на огледало, монтирано на входната врата на апартамента, има предимства и недостатъци. Предимствата на продукта са:

Практичност

Преди да си тръгнете, можете да разгледате дрехите си в детайли благодарение на огледалното отражение в цял ръст.

Увеличете пространството

С вграденото огледало на входната врата можете да създадете илюзия за безкрайно дълъг коридор и визуално да увеличите пространството (тази опция е идеална за малки апартаменти и малки коридори).

Просто и неутрално

Благодарение на огледалното отражение, помещението придобива естествен завършек. В допълнение, тази врата се вписва добре във всяка стая и всеки стил.

Конструкциите от метални врати с огледални елементи вътре са много практични и лесни за използване. Те не изискват специални грижи и ви позволяват радикално да промените апартамента. Много дизайнери използват тази техника. В ателиета инсталирането на такъв продукт създава впечатление за по-голямо пространство и спестява поставянето на огледало на друго място.

Ако използвате врата с огледало във вашия дом, първо трябва да проучите недостатъците на такива конструкции. Те включват:

Тежък и дълъг монтаж на аксесоари

Трудностите са причинени при поставянето на ключалката или дръжката, особено когато огледалото е върху цялото крило. Това предполага изрязване и оформяне на отвори за позиционирането им.

Проблеми при подмяна на огледалото

Стъклените метални врати са трудни за манипулация. За да подмените стъклото, трябва да премахнете крилото и всички аксесоари, да носите конструкцията в сервиз и да извършите замяната там, на място.

Висока цена

Огледалата с прахово покритие или венецианско стъкло са много скъпи.

Голямо тегло на дизайна

В зависимост от дебелината и размера на стъклото могат да се монтират надеждни панти, които да издържат на големи натоварвания. Такова крило на вратата обаче е много голямо.

Специални изисквания за поддръжка

Трябва да се погрижите за стъклото, за да премахнете праха и мръсотията от повърхността. За целта в магазините могат да се намерят специални почистващи продукти.

Трябва да се отбележи, че повечето недостатъци на конструкцията на огледални врати са характерни само за евтини модели. Производителите продължават да произвеждат врати, които се стремят да премахнат проблемите, които могат да възникнат по време на подмяната или експлоатацията на продукта.