Поредни протести срещу високите сметки „взривиха“ България

protestВ десетки градове у нас днес се провеждат протести срещу високите сметки за ток и парно.

Протестиращите в София заявиха, че дават максимум още една седмица на управляващите да изпълнят исканията им. В противен случай ги искат „вън от властта”.

Звучаха освирквания и скандирания „мафия” и „оставка”, както и „Всеки ден ще е така, до победата”. Част от протестиращите носеха лозунги, на които пишеше: „Това не е протест, това е процес. Бунтът за нова България”, „Неграмотните мутри нямат място във властта“, „Крепостен роб на топлофикация! Докога?”, както и „Без ЧЕЗ, за да сме добре днес”, „Без ЧЕЗ не утре, а днес”, „Долу ГЕРБ”, „Еничари, краят идва”.

„Допреди седмица се чудих – дали сме народ или мърша, но от една седмица сърцето ми не спира да бие, защото такова чудо не се е случвало от 20 години и повече – цяла България да е единна”, каза един от протестиращите.

„Търпението ни свърши. Оттук нататък България е единна. Днес 35 града се обединиха в протест за България”, добави той.

На протеста имаше засилено полицейско присъствие. Сградата на икономическото министерство беше оградена с полицейска лента и протестиращите не се допускаха в близост до нея.

След МИЕТ протестиращите преминаха пред храм-паметника „Свети Александър Невски и стигнаха до парламента.

Около 8000 души блокираха площада пред Катедралата във Варна. Жандармерията шък блокира напълно подстъпа към бул. „Христо Ботев” и Аспарухов мост.

Стотици пловдивчани се включиха в шествието срещу високите сметки за ток от Централна поща към сградата на електроразпределителното дружество в Пловдив. Сред протестиращите имаше и агитки от фенове на футболните клубове „Ботев“, „Локомотив“ и „Берое“- Стара Загора.

Протестиращите носеха лозунги срещу EVN, сред които – „Внимание! Високи цени на тока – опасно за живота“, „Надпартиен протест“ и „Край на апатията“, и пееха патриотични песни.

Пред сградата на EVN се събраха над 5000 души. Някои от протестиращите хвърляха домати по полицаите.

В Шумен протестът се проведе под наслов „Дърво за Енерго-Про“.

Над 2000 недоволни се събраха в центъра на Пазарджик. Те носеха голям черен кръст, придружен от надпис „ЕVN погребахте България“.

Протестиращите в Благоевград поискаха международно разследване на целия преход в България . „Хвърля се прах в очите на хората, уж се правят проверки, но нещата са много по дълбоки, като в основата на всичко е държавата и тя не реагира адекватно“, заяви организаторът на протестите в града Люси Манова.