Проблеми с автоматични скорости при автомобилите

4
Проблеми с автоматичните скорости

Някога автомобилите с автоматични скоростни кутии бяха олицетворение на лукса. Макар и по-малко популярни в тази част на Европа, автомобилите с този тип трансмисия се появяват поради нуждата от удобство и навлизат все повече с ежедневието ни. А с развитието на технологиите и материалите, автомобилите с автоматична трансмисия се оказват все по-ефективни и ефикасни дори и от гледна точка на разхода и вредните емисии.

Основното предимство на автоматичните трансмисии е, че те просто са по-лесни за използване. Скоростната кутия сама избира необходимата предавка, без да е необходимо водачът да я обвързва със скоростта. Колкото и да са удобни обаче, те все пак не са „застраховани“ от проблеми, които могат да възникнат при продължителна употреба и износване.

Проблеми, които могат да възникнат при автоматичната скоростна кутия

  1. Неуспешна смяна на скорост

Трансмисията е конструирана така, че да разпределя мощността на двигателя в правилния диапазон. Когато превключите предавка и автомобилът реагира по-дълго, отколкото трябва, това може да е проблем с трансмисията.

  1. Неприятна миризма

Трансмисията използва вещества, които я смазват и ѝ помагат да изпълнява функциите си в нормални граници. Ако при превключване на предавките се усеща миризма на парене, трансмисионната течност може да е закипяла.

Не пропускайте: Акумулаторът пада бързо – имате утечка

  1. Странни звуци

Ако при включване на задвижването или на заден ход се чуват звуци от вътрешността на трансмисията, това може да е знак, че трансмисията има проблем и е време да посетите професионален механик.

  1. Течове на трансмисионна течност

Петната под автомобила може да са признак за наличие на течове. Съветът тук е да потърсите местата, където може да има теч. Можете да оставите няколко парчета картон под автомобила през нощта и на сутринта да проверите за следи.

Обърнете внимание на тези проблеми с автоматичната трансмисия и вземете мерки веднага след появата им, защото в противен случай те могат да се задълбочат и да доведат до още по-големи повреди.