Промени във формулата свалят цената на тока

Ако бъдат приети промените в енергийния микс, ще има значително намаление на цената на електроенергията. Това заяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов.

По думите му трябва да се направи промяна в самия Закон за енергетиката. Това означава, че Народното събрание трябва в най-бърз срок да промени конкретни текстове, обвързани именно с енергийния микс. Оставката на правителството обаче поражда съмнения дали тези промени ще бъдат гласувани в НС.

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва има по-голям контрол над монополите, смята Николов.

При все че постоянно се говори за намаляване цената на тока, малко хора обръщат внимание на това, колко е важно да се следи за навременното плащане на цените за използване на ток. А най-лесно и безпроблемно това може да стане като редовно проверявате сметката си за ток онлайн, и съответно погасявате задълженията си преди да е изтекъл крайният срок.

Инспекторът на Министерски съвет вече проверява продажбата на десет касетки ядрено гориво след закриването на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”, заяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов по повод информация за скандална продажба на гориво от атомната централа.

Резултатите от проверката ще бъдат оповестени през идващата седмица, посочи той.

През декември 2011 година на заседание на борда на директорите АЕЦ „Козлодуй” с подписите само на двама от членовете е взето решение за продажбата на десет касетки ядрено гориво. Те са закупени на цена общо 1 134 000 лева и са продадени за 36 400 евро, отбеляза директорът на атомната централа. Той добави, че три от касетките са с обогатяване на уран 1,6%, а останалите седем – с обогатяване на уран 2,4%.