Списък със задачи за подобряване на личните финанси през 2021

как да постигна финансова свобода

Знаем, че финансовата информация може да стане затормозяваща, дори когато е полезна. Ето защо ние опростихме нещата, които трябва да направите за вашия списък със задачи за лични финанси до 2021 г. Това ще ви помогне да се организирате и да работите по вашите финансови цели по наистина осезаем начин.

Така че, настройте се за мислене, извадете калкулатора си и подострете моливите. Време е да разгледате списъка си със задачи за лични финанси за 2021 година.

Ревизирайте доходите си

Колко пари очаквате да спечелите тази година?

За тези с редовна трудова заетост и постоянна заплата този отговор може да изглежда лесен. Но някои може да се наложи да проектират това въз основа на много фактори. Задайте си следните въпроси за следващата година:

  • Очаквате ли скоро да получите повишение?
  • Променлив ли е вашият доход? Ако е така, можете ли да прогнозирате колко ще спечелите?
  • Как заплащането за извънреден труд ще играе фактор за доходите ви?
  • Има ли шанс да загубите работата си?
  • Има ли други възможности там, където бихте могли да печелите повече?

Тези въпроси ще ви помогнат да информирате прогнозите си за доходите за 2021 г.

Проследявайте разходите си

Знаете ли колко пари харчите?

Редовното отговаряне на този прост въпрос може да е разликата между това, че живеете от заплата до заплата и спестявате за бъдещето си. Започнете, като разгледате отблизо колко пари харчите в различни области от живота си, включително жилище, транспорт, храна, забавления и други редовни разходи.

Бюджет – нулевият бюджете добра основа

Излезте от този бюджет; време е да проследите разходите си. Това не е най-забавното нещо в света, но е едно от най-важните неща, които трябва да направите, ако искате да имате добра финансова година. Помислете дали да не използвате бюджетиране на нула, за да ви помогне да планирате разходите и спестяванията си.

При този метод всичките ви пари се отчитат или в разходи, спестявания или плащания по дълга. Разглеждането на бюджета ви по този начин може да ви бъде от полза при подготовката ви за следващата година.

Рефинансирайте и изплатете високолихвените си заеми

Ако все още имате дълг с висока лихва, няма по-подходящо време за решаване на този проблем от днес. Една от най-честите причини, поради които хората често имат проблеми с спестяването за пенсиониране е, че продължават да носят дългове с високи лихви. Това най-често е под формата на дълг по кредитна карта или личен заем, който носи много по-висок лихвен процент от други форми на дълг като ипотека или заем за кола.

Един от начините за намаляване на въздействието на дълговете с високи лихви е чрез рефинансиране. Тъй като лихвените проценти продължават да падат, може да имате право да рефинансирате текущия си дълг при по-нисък лихвен процент.

Ефектът от това може да бъде огромен, тъй като плащането на по-ниска лихва може в крайна сметка да ви спести значителна сума пари. След това направете план как напълно ще изплатите тези дългове за разумен период от време. Това може да наложи да погледнете назад към бюджета си и да определите областите, където бихте могли да похарчите малко по-малко пари, които да използвате за плащания по дълга.

Спестявайте, докато имате 6-месечен фонд за спешни случаи

Най-доброто време за осигуряване на спешния ви фонд беше вчера, но второто най-добро време е днес. Наличието на спешен фонд е от първостепенно значение, особено след като нямате представа какво може да се случи тази година, независимо дали става дума за неочаквано заболяване в семейството, проблеми с автомобила или някакъв друг брой разходи.

Вашият спешен фонд действа като спасителна жилетка по време на нужда. Така че, спрете да чакате наоколо и вземете спешния си фонд още сега!

Изберете къде да инвестирате, след като изградите своя спешен фонд

След като сте подредили спешния си фонд, е време да инвестирате. Самото съхраняване на спестяванията ви в традиционна чекова или спестовна сметка не е само загуба; всъщност може да ви струва пари всяка година поради инфлация . Вместо това оставете парите ви да работят за вас и инвестирайте спестяванията си, за да растат на сложна основа с течение на времето.

Но къде трябва да инвестирате?

Има традиционни опции за инвестиции като акции и взаимни фондове, или можете да изберете алтернативни инвестиции като взаимни заеми . Който и вариант за инвестиция да изберете, не забравяйте да направите проучването си, преди да инвестирате.

Разнообразете инвестициите си

Преминете към вашия инвестиционен портфейл. Диверсифицирани ли са вашите инвестиции?

Въпреки че може да имате разнообразен портфейл от акции, ETF, взаимни фондове и други подобни, това не означава непременно за добре диверсифициран портфейл. Вместо това трябва да се стремите да диверсифицирате инвестициите си в други области.

Например, диверсифицирането на портфолиото ви в Bondora Go & Grow ще ви осигури стабилна възвръщаемост на инвестицията ви в равнопоставени заеми без период на блокиране или минимална инвестиция. Този тип диверсификация сега може да се изплати значително в бъдеще.

Дългосрочен план: ключови моменти в живота и пенсиониране

Да мислите за вашите финанси за тази година означава също да гледате напред в бъдещето. Какви предстоящи събития в живота могат да създадат големи разходи?

Може би децата ви са само на няколко години от колежа или се надявате скоро да се ожените. Знаем, че не можете да предскажете бъдещето, но със сигурност можете да определите какви големи разходи бихте могли да направите в дългосрочен план.

Можете също така да започнете да планирате пенсиониране, независимо от вашата възраст. Пенсионното планиране изисква да гледате далеч в бъдещето и да изчислявате прогнозираните си бъдещи доходи, ръст на инвестициите и всички разходи, които може да срещнете по пътя.

Отпуснете се; не е нужно да имате цялата картина пълна, за да започнете да се подготвяте за пенсиониране сега. Първата стъпка, която можете да предприемете, е да помислите за дългосрочните си цели и да им позволите да помогнат за информирането на вашите финансови решения тази година.

Една стъпка по-близо до финансовата свобода

Нека 2021 е годината, в която се грижите за тялото и ума си, както и за портфейла си.

Вземете този списък с финансови задачи със себе си, където и да ходите, за да можете винаги да си напомняте колко е важно да поддържате финансовото си здраве, когато е най-трудно. Тези съвети ще ви насочат по правилния път към намаляване на вашите дългове, увеличаване на спестяванията ви и по пътя към финансова свобода.