Споделен хостинг vs VPS хостинг – какви са разликите?

64
избор на хостинг услуга

Избирането на подходящ хостинг може да се окаже трудоемък процес, особено ако не разполагате с по-задълбочени технически познания в тази сфера. В случай, че искате да създадете собствен сайт или онлайн магазин, изборът на подходящ хостинг е важна стъпка, която не може да пропуснете. Задължително е да си направите проучване и да вземете решение, което е базирано на вашите реални нужди. В противен случай, бързо може да се окаже, че сте попаднали на неподходящ хостинг доставчик или план, което може да доведе до значителни проблеми и потенциални финансови загуби за вашия онлайн бизнес.

Съществуват различни видове хостинг, но в следващите редове ще насочим вниманието ви върху две от най-популярните решения. Става дума за споделен хостинг и VPS хостинг. Нека заедно разгледаме какво представлява всеки от тях, какви са разликите и най-важното – кога е подходящо да предпочетете единия или другия.

Споделен хостинг

Споделеният хостинг е най-базовия вид уеб хостинг. Специфичното при него е, както подсказва и името му, е че при него няколко сайта делят ресурси на един общ сървър. Ако трябва да дадем аналогия, за да разберете неговата същност по-лесно, споделеният сървър е като да използвате общ компютър с всички членове за вашето семейство. В случай, че сте попадали в такава ситуация, лесно може да оцените предимствата и недостатъците сами.

Едно от най-големите предимства на този вид хостинг е ниската му цена в сравнение с другите възможни хостинг решения. Също както при семейният компютър, ако трябва да купите отделно устройство за всеки член на семейството, ще ви излезе в пъти по-скъпо, отколкото ако делите един общ.

Споделянето на хостинг пространство работи, защото повече от сайтовете не се нуждаят от ресурсите на целия сървър. Както и когато родителите са на работа, децата могат да играят необезпокоявано на компютъра.

Тук обаче се появяват и някои сериозни недостатъци. При споделеният сървър, особено ако е използван от няколкостотин или дори хиляди сайта, е много възможно някои сайтове да изискват сериозни ресурси и тяхното потребление да окаже негативно влияние върху вашия сайт. Ако сайтът ви падне, това означава, че ще трябва да се справяте с недоволни потребителите и пропуснати продажби/ползи. Потенциални проблеми със сигурността също не липсват.

Затова споделеният хостинг е практично решение за лични блогове, както и стартиращи сайтове с малко трафик.

VPS хостинг

VPS (Virtual Private Server) хостингът е решение, което превъзхожда споделения хостинг в много отношения.  На практика, VPS хостингът също е споделен хостинг, от гледна точка на това, че един хостинг  се използва от няколко сайта.

За разлика от него обаче, VPS хостинга създава виртуална среда, в която ресурсите на хостинга са предварително разпределени, което ви дава много по-голяма предвидимост. В зависимо от избрания хостинг план, вие получавате определени ресурси. Това означава, че уебсайтът ви живее в защитен контейнер с гарантирани ресурси на сървъра – памет, дисково пространство, ядра на процесора и т.н.

Така представянето на вашия сайт не е пряко афектирано от потреблението на ресурси от останалите сайтове. В допълнение, повечето VPS хостинг услуги позволяват безпроблемно да преминете към план, включващ повече ресурси, когато бизнесът ви расте и трафикът към него се увеличава.

Това превръща VPS хостингът в подходящ вариант за малки и средни бизнеси, онлайн магазини и лични сайтове.