Стелажи за складове – нови или втора употреба – кое да изберете?

какви стелажи

Складовите стелажни системи са от ключово значение за това да имате добре организиран и ефективно работещ склад. Затова и изборът на подходящите стелажи е решение, което трябва да бъде взето внимателно. Мислете за това като дългосрочна инвестиция, която освен върху финансите ви, ще окаже пряко влияние и върху продуктивността на складовото помещение, неговата организация и  безопасността на работната среда.

Когато предстои да избират подходящи стелажи, много мениджъри или собственици на складове са изправени пред един ключов въпрос – дали да инвестират в нови стелажни системи или да закупят такива втора употреба. И двата вариант имат своите предимства и недостатъци, на които ще обърнем внимание в следващите редове, за да ви помогнем да вземете информирано решение.

Използвани палетни стелажи – предимства и недостатъци

Няколко важни въпроси, които трябва да вземете предвид, преди да закупите употребявани палетни стелажи:

  • Какво е състоянието на стелажите?
  • Поставката отговаря ли на настоящите кодове и разпоредби?
  • Отговаря ли на изискванията за височина, ширина, дълбочина и капацитет на моето съоръжение?
  • Важен ли е естетическият вид за вас?

Най-очевидното предимство от закупуването на употребявани палетни стелажи е, че е по-изгодно. Ако имате ограничен бюджет, можете да изпълните нуждите си за стелажи на малка част от цената, като изберете използвано оборудване.

Друг аспект, който трябва да имате предвид при вземането на решение за нови или използвани палетни стелажи, е времето за доставка. Използваните стелажи обикновено са налични на склад и са готови за бърза доставка. Нова система за палетни стелажи, ако не е в наличност, може да отнеме няколко седмици, за да стигне до вашето съоръжение, особено ако проектът изисква персонализиране.

Ако не се притеснявате за естетическия вид, спестете пари и използвайте палетни стелажи! Дори и с драскотини, използваните стелажи все още могат да свършат работата.

Важно е да се отбележи, че употребяваните стелажи не се предлагат с никаква гаранция. Ако търсите издръжливост и надеждност, купуването на употребявани стелажи може да бъде малко рисковано. Въпреки че употребяваните стелажи обикновено са в доста добро състояние, няма обещание колко дълго ще издържи и в повечето случаи употребяваните стелажи се продават както са. Познаването откъде идва стелажът и за какво е бил използван преди, може да ви помогне да определите състоянието му, преди да направите покупката си.

Нови палетни стелажи

Едно от предимствата на закупуването на нови палетни стелажи е възможността да персонализирате размерите на вашата стелажна система. Ако имате склад със странна форма или бариери, които биха били по-трудни за заобикаляне, проектирането на персонализирана стелажна система обикновено е по-добрият избор.

Заедно с новите палетни стелажи идва и гарантирана издръжливост. На новите стелажи може да се разчита и идва с гаранция от производителя. Ако ще съхранявате тежки товари и имате нужда от силна стелажна система, инвестирането в нови стелажи вероятно си струва допълнителните разходи.

Друго предимство от закупуването на нови вместо използвани стелажи е новият и изчистен вид. В зависимост от местоположението и предназначението на вашия палетен стелаж, естетическата привлекателност може да бъде нещо, което трябва да се вземе под внимание. Ако външният вид има значение, тогава новият стелаж е правилният отговор.

Ако сте в търсене на правилните стелажи, не се колебайте да потърсите консултация със специалисти в сферата. Разнообразието на различни видове – палетни стелажи, конзолни стелажи и дори автоматизирани складове – е повече от голямо, така че е добре предварително да знаете какво търсите – това ще ви спести време и излишни разходи.