Великденски пости 2022 година

118
великденски пости 2021

Кога започват Великденските пости през 2022 година

Великденските пости или така нареченият Велик пост започват на 7 март (понеделник) и ще продължат до 23 април (включително) 2022 година. Православната църква отбелязва голямата Задушница преди Великия пост. Денят е посветен на почитта към починалите близки. Тази Задушница е първа за годината и е винаги преди неделя месопустна.

Близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души”.
В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни – 27 февруари 2022г.) се извършва помен в чест на мъртвите – голямата Задушница пред Великия пост.

Църквата затова се моли за починалите от векове с вяра свои чеда и е определила нарочни дни за това – съботите в спомен на Великата събота преди Възкресение и задушниците, каквато е тази пред Великия пост.

Каква е ролята на постите в Православната Църква

Постите, установени от Православната Църква, са период за пречистване не само на тялото и укрепване на физическото здраве, но най-вече за извисяване на духа и завръщане в помислите към първоизточника на нашия живот – Бога. В една или друга степен те са характерни и за останалите световни религии.Така че всеки искрено вярващ и практикуващ постите, се радва на огромното им въздействие както на физическо, така и на духовно равнище.

През годината на постите са отредени около 220 дни: с малки изключения се пости всяка сряда и петък, в някои други дни от даден месец, както и по време на четирите основни годишни пости. Те могат да се прилагат от всички хора, независимо от възраст, пол, социално или семейно положение, включително от бременни жени и деца над 7-годишна възраст.

За да подобрят здравословното си състояние, могат да постят и атеисти, които в случая ще се грижат само за тялото си, но не без успех. Във всички случаи обаче постът трябва да бъде доброволен и предприет с ясното съзнание защо се прави.

Великият Пост

Духовната подготовка за него започва четири седмици преди неговото официално начало. На физическо равнище след Неделя Месопусна на 27 февруари постещият вече не употребява месо и месни произведения. След Неделя Сиропусна /Сирни заговезни/ на 7 март, постещият вече не употребява мляко и млечни произведения и това става от следващия ден, 8 март. Освен тези хранителни ограничения вярващите се въздържат от алкохол, пушене, кавги, непристойно поведение, слушане на неподходяща, агресивна музика, полово общуване и от всичко, което не е в унисон с периода на постите. Въздържат се да навредят на ближния си с думи, действия и мисли.

На Сирни заговезни се дава и приема прошка от близки, роднини, познати и непознати хора. Тази прошка е от огромно духовно, психическо и здравословно значение, тя има пречистващ характер и понякога сваля огромен товар от плещите ни.

Великият пост трае до 23 април включително, преди Възкресение Христово на следващия ден, 24 април.