Винт, болт, шпилка – а сега де?

винтове, болтове и шпилки

Мъжете и жените имат различни възприятия за живота. Това е било така и няма да се промени, вероятно никога. Има много весели аспекти на тези разминавания в разбиранията на двата пола, а горната картинка визуализира по уникален начин един от тях.

Но има ли всъщност наистина големи разлики между видовете винтове, болтове, шпилки и т.н.?

Най-точният отговор е – зависи от гледната точка :).

Какво представлява шпилката? Един от възможните отговори е, че това всъщност е болт без глава, и реално това наистина е така. Често се случва, при липса на шпилка, майсторите да намерят болт с необходимата дължина и да отгрежат главата му, заглаждат малко и изчистват резбата и voila – имат си перфектна шпилка.

Обратното също е възможно – когато ни трябва болт с дължина, по-голяма от наличните в момента болтове, просто вземаме шпилка с нужните размери, завиваме гайка в единия край, капваме с CO или законтряме гайката по друг начин и вече си имаме шпилка.

Подобна е ситуацията със самонарезните винтове. Те си имат специално предназначение (името им го подсказва), но ако нямаме подръка самонарезен винт – ами ще използваме нормален, като изберем някой от по-острите. Със сигурност ще е необходима повече сила, а и вероятно често споменаване на „роднините на винта“, но ще свършим работата, а това е важното.

Винтовете, болтовете и гайките са неразделна част от работната кутия на всеки уважаващ себе си домашен майстор, но съвсем нормално е в нея да не може да се намери цялото изобилие от крепежни елементи, с които съвременния свят е свикнал. Важното е да може да се справяте със ситуациите с наличните инструменти по начин, който да не подсказва срещаните проблеми и който не се отразява върху качеството на крайния продукт.

Но ако все пак искате да имате всичко в работилницата си, посетете някой проверен онлайн магазин, например ITT.bg. А в каталога им с болтове на http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/болтове, дори и най-предричивите майстори ще останат доволни от голямото разнообразие от видове, размери и клас на якост..