Всичко, което трябва да знаете за слънчевите колектори от EMDE Solar

Светът се развива с бясна скорост и навлизането и усъвършенстването на технологиите следва неизменно, линията на иновациите. Всичко това обаче постепенно се превръща в тежък товар за нашата планета, за това производителите на 21 век се стараят да прокарват идеята за икономичност и екологичност на своите продукти. Това е бъдещето, което всички ние трябва да преследваме, ако искаме да живеем качествено. Например, слънцето е един от най-мощните земни енергийни източници и все повече технологии започват да се базират на него. Това е чудесно, защото така се осигурява безплатна енергийна ефективност, без да вредим на околната среда. Поради тази причина все повече хора опират до инвестиции в слънчеви колектори. Емде Солар е фирма с дългогодишен опит на пазара с доказано качество, която предлага богат асортимент от слънчеви колектори. Като едни от най-добрите специалисти и професионалисти в бранша, решихме да се допитаме до тях за някои основни въпроси, които вълнуват повечето хора, относно темата за слънчеви колектори.

  • Без слънчевата мощност, слънчевия колектор не може да бъде ефективен. Тогава как работи той през зимата?

Може да очаквате ефективност при ясно, слънчево време. Но ефекта няма да е същия, какъвто би бил при по-високи температури. Водата ще е хладка, като само в слънчеви дни би достигнала стойности, нужни за къпане.

  • Ефективен ли е слънчевият колектор, ако е свързан с жилища на първите етажи?

Възможно е, но трябва да имате предвид, че докато топлата вода достигне до вас, ще се наложи да източите определено количество. То зависи главно от дължината на водопроводните тръби.

  • Какво се случва с течността във вакуумните тръби, когато температурите паднат под нулата?

Какво се случва с нея зависи главно от типа система на вашият слънчев колектор. Няма от какво да се притеснявате, ако е от затворен тип, тъй като още при монтажа в тръбите се сипва антифризна течност, която предотвратява замръзване. Но, ако вашият слънчев колектор е с отворена система, то имате нужда от техник-професионалист, който периодично да изпразва течността вътре, за да избегнете замръзване. Много важно правило, което напомняме всеки път на нашите клиенти е да избират слънчев колектор според изискванията и климатичните особености на своето населено място.

  • Как са предпазени вашите слънчеви колектори от градушка?

Единствения начин да ги предпазим е да създаваме слънчеви колектори от качествени материали. Нашите продукти са проектирани така, че да издържат на мощна градушка. Но ще призная, че евентуална градушка с размери по-големи от 25 мм не би пощадила, който и да е слънчев колектор в света! Така че, до тези размери ние от Емде Солар гарантираме издържливост, тъй като ще бъде несериозно, ако кажем повече.

  • Защо колекторите се монтират само на покрив? Това ли е единственото възможно ситуиране?

Не, но е най-подходящо. Може да се монтира навсякъде, където има слънчев достъп. Но целта е да бъде възможно най-ефективен, нали? Основно правило при монтажа е слънчевият колектор да е насочен на юг – югоизток!

  • До колко градуса, най-много, достига загрятата от слънцето вода в слънчевия колектор?

При правилен монтаж и позициониране, водата може да достигне 98 %! Но това в никакъв случай не бива да ви безспокои, защото съществуват устройства за допълнителен монтаж, които контролират този процез, така че да се избегне авария.