Току-що си взех шофьорската книжка – сега какво?

34
Правила за безопасно шофиране

Поздравления! Вие официално сте част от клуба. Вие се присъединихте към милионите нови шофьори, които вече са зад волана. Вероятно се чувствате развълнувани, нервни или малко уплашени – може дори да чувствате комбинация от трите. Не се притеснявайте – тези чувства са нормални.

Ето няколко съвета, за да сте в

Безопасност на пътя

Знайте границите си

Когато сте били дете и сте се научили за първи път да карате колело, вероятно сте започнали с основите. Знаехте границите си – държахте двете си ръце на кормилото, дупето си здраво в седалката и ограничихте разходките с колелото само във вашия квартал. След известно време сте натрупали опит и сте се почувствали по комфортно с велосипеда си; вероятно сте се отдалечили и сте предприели по-дълги пътувания.

Шофирането на превозно средство може да бъде подобно. Като нов шофьор, ключът е да сте изключително внимателни и да практикувате навици за безопасно шофиране. Може да забележите по-възрастни приятели и роднини да правят нещо рисковано – като ускоряване, вместо да забавят на жълта светлина. Но когато го направи шофьор, който няма много опит на пътя, подобно поведение може да бъде още по-опасно.

Преди да предприемете дълго пътуване, уверете се, че се чувствате напълно комфортно да отивате и се връщате от училище и работа. Преди да започнете да шофирате през нощта, когато намалената видимост прави шофирането по-сложно, уверете се, че имате шофиране през деня. Преди да започнете да возите приятелите си наоколо, практикувайте шофиране с възрастни и сами — за да не се разсейвате от компанията.

Как да определим бюджета за новия ни автомобил?

Съвети за безопасно шофиране

Ето няколко съвета за развиване на навици за безопасно шофиране:

Спазвайте всички правила за движение. Това включва вие и всеки пътник да носите предпазен колан през цялото време, да спирате напълно на всички червени светофари и знаци за спиране, да спазвате ограниченията на скоростта, да знаете кога да отстъпите и т.н.

Избягвайте разсейването. Когато за първи път започнете да шофирате, добре е да избягвате да водите приятели със себе си. Освен че е незаконно в някои щати, докато сте начинаещ шофьор, шофирането с приятели може да ви разсейва и може да увеличи риска от катастрофа. Не забравяйте, че пътниците могат да бъдат много разсейващи дори за опитен шофьор. С повече опит шофирането с приятели може да стане по-малко стресиращо. Други неща, които могат да разсеят всеки шофьор, включват говорене по телефона, хранене, поставяне на грим и слушане на силна музика. И трябва да се разбира от само себе си — без  текстови съобщения !

Бъдете нащрек. Да бъдете нащрек не означава просто да обръщате внимание — това означава да елиминирате всички фактори, които биха могли да намалят времето за реакция. Алкохолът намалява преценката, способността за шофиране и бдителността. Шофирането в сънливост води до подобни ефекти, така че спете достатъчно . Смесването на шофиране, алкохол и наркотици и сънливост може да бъде смъртоносно.

Отговорното шофиране също може да ви помогне да спестите пари. Добрият шофьор е по-малко вероятно да харчи пари за ремонт на колата и увеличени застрахователни премии, отколкото рисковият или лош шофьор.

Да подготвим колата за лятото

Познавайте границите на другите хора. Вие не сте единственият човек, за когото трябва да носите отговорност на пътя — има агресивни и невнимателни шофьори от всички възрасти и шофьорски опит, да не говорим за пешеходци и велосипедисти . Тяхното присъствие по пътищата означава, че не е достатъчно да се уверите, че спазвате всички правила на пътя — трябва също да внимавате за хора, които не го спазват.

Важно е да сте наясно със заобикалящата ви среда. Например, когато светофарът светне в зелено, уверете се, че кръстовището е свободно, преди да тръгнете; някой може да мине на червено и да се насочи към вас.

Други начини да сте по-добре запознати със заобикалящата ви среда включват:

Спазвайте безопасно разстояние. Ако сте твърде близо до някой друг, няма да можете да реагирате навреме, ако той загуби контрол пред вас или рязко натисне спирачките. Ако някой ви преследва, не се отчайвайте — просто се отдръпнете от пътя и го оставете да мине. Ако правят неприлични или заплашителни жестове, не отговаряйте със същото поведение и се опитайте да избегнете зрителен контакт. Някои щати дори ви съветват да се обадите на 911, за да съобщите за тези опасни шофьори (просто не забравяйте да спрете на безопасно място, за да го направите).

Предвиждайте. Шофирането не е просто реакция. Голяма част от това е разпознаване и предвиждане на потенциални опасности, преди да се развият. Ето защо искате да държите очите си в движение, сканирайки 20 до 30 секунди напред. Ако някой с три коли пред вас спре, знайте, че вероятно също ще трябва да спрете и да започнете да намалявате. Не чакайте просто водачът пред вас да натисне спирачките – спирачните светлини на тази кола може да са изгасени!

Какво да носим в колата

Проверете тези огледала. Уверете се, че огледалата ви са на позиция, за да ви осигурят възможно най-добрата видимост — внимавайте за обкръжението си и проверявайте огледалото за обратно виждане на всеки 5 до 7 секунди.

Обучението на шофьори не трябва да завършва с шофьорска квалификация. Обмислете да вземете курс за безопасно шофиране или курс за подобряване на шофьора на всеки 2-3 години, за да поддържате знанията и уменията си свежи. Това не само ще ви помогне да намалите риска зад волана, но може да ви спести малко пари от застрахователните премии на автомобила. Това също може да покаже на родителите ви, че сериозно искате да бъдете добър и безопасен шофьор.

Опознайте колата си

Грижата за вашия автомобил гарантира, че той е в добро състояние и функционира правилно. Много повреди се случват, защото шофьорите пренебрегват рутинната поддръжка. За да не попаднете в някоя от тези ситуации, опитайте да се запознаете с процедурите по:

 • зареждане на гориво
 • следене на графици за поддръжка
 • проверка и смяна на масло
 • проверка на охлаждащата и спирачната течност на автомобила
 • да научите как да проверявате налягането в гумите и да добавяте въздух, когато е необходимо
 • запалване на колата с подскок
 • добавяне на течност за миене на предното стъкло
 • използване на крик, гаечният ключ и резервната гума и как да ги използвате

Познаването на колата ви означава, че няма да сте човекът, който остава без гориво насред нищото, защото е карал с почти празен резервоар, или този, чиято гума е избухнала, защото е забравила да провери налягането.

Понякога катастрофите и повредите на превозни средства са неизбежни, колкото и отговорни да сте. Трябва да държите някои спешни предмети в колата си по всяко време, за да ги използвате в такива ситуации:

 • мобилен телефон и зарядно
 • списък с телефонни номера за обаждане
 • застраховки и регистрационни карти
 • инструменти (ключове, отвертки, клещи, гаечни ключове и др.)
 • самозапалващи се факли, аварийни триъгълници или конуси
 • комплект за първа помощ
 • бутилирана вода и нетрайни храни
 • фенерче и допълнителни батерии
 • джъмперни кабели
 • одеяло, бели парцали

С практиката идва и увереността. Така че излизайте и карайте, като се грижите за безопасността на първо място – собствената си и тази на хората около вас.